Personaliseringsprincipes (Personalization & Voice Principle)

Het gebruik van een communicatieve schrijfstijl (met inbegrip van het gebruik van de ik- en je-vorm) en een vriendelijke, menselijke stem is effectiever dan het gebruik van een meer formele communicatiestijl. Personalisatie werkt het best bij minder ervaren cursisten en wanneer die personalisatie niet overdreven is, zodat het je cursist niet afleidt. Door je inhoud te personaliseren komt de cursist in een soort van mens-tot-mens gesprek. Het geheel oogt gewoon gebruiksvriendelijker. Uit onderzoek blijkt dat je cursist harder zal werken om de cursus te begrijpen als hij voelt dat hij “in gesprek” is.

Een persoonlijke aanpak binnen je cursus levert een hoger rendement op dan wanneer alleen formele tekst wordt gebruikt. Je kunt dit eenvoudig inpassen door de ‘je-vorm’ te integreren in je cursus.

Dit geldt ook voor audio: neem hier bij voorkeur een menselijke stem en geen computergegenereerde stem. Wistjedatje: je leert best van een vrouwelijke stem bij vrouwelijke onderwerpen (bv. menselijke relaties) en van een mannenstem bij mannelijke onderwerpen (bv. technologie). Bij wiskundige onderwerpen past ook een vrouwelijke stem.

Uitwerking van personalisering d.m.v. vriendelijke aanspreking van de cursist en het gebruik van onscreen coaches om betere e-learning te bekomen, doen??? (Bert)